Kuchnia

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

 

Zapraszam do naszej kuchni! 

 

Od czasu do czasu lubimy coś ugotować. Mam kilka swoich dań "specjalnych", które dopracowywałem przez długi czas i jestem z nich bardzo zadowolony. Niektóre są proste (czy wręcz nawet pospolite) inne trochę bardziej skomplikowane w przygotowaniu, czaso oraz pracochłonne.

Przepis na kilka z nich zaprezętuję poniżej i zachęcam do wypróbowania.

 

 Ryba z grzybami    zupa cebulowa   zupacebulowa1

 

 

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Żurek

 

Żurek (nie tylko) Wielkanocny

 

 

 

   Zbliżają się święta Wielkanocne więc nadszedł czas na żurek! Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Niestety znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach. Nic dziwnego, że żurek w tamtych czasach, mając niezbyt wyrafinowany smak, stał się po jakimś czasie wręcz znienawidzoną potrawą. Na szczęście to już przeszłość!

Składniki:

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

DSC04116 Medium

 

Rewelacyjna

Zupa Chińska Słodko-Kwaśna

(na sposób Marcina)

 

 

 

 

Oto dopracowany do perfekcji (po wielu testach i degustacjach) przepis na moją super- zupę.

Zupa jest dość pracochłonna –  ale im drobniej pokroimy wymagane składniki tym danie będzie lepsze!

 

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

zupa cebulowa

 

Francuska zupa cebulowa

(fr. La soupe à l'oignon)

 

 

   Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!

Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).

 

zupacebulowa1

 

Składniki:

 

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

ryba1

 

Ryba z cebulą i grzybami

a’la Marcin

na Boże Narodzenie i nie tylko

 Ryba z cebulą i grzybami a'la Marcin - najlepsza na Boże Narodzenie ale nie tylko - równie dobrze nadaje się na przyjęcie urodzinowe/imieninowe, Sylwestra czy inną imprezę. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Sposobem przygotowania troszeczkę przypomina "Rybę po grecku". Tak jak wspomniałem danie można podawać na ciepło wręcz jako główne danie lub na zimno np. z pieczywem.

 Składniki:

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane Izy

 

Placki ziemniaczane to tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Sam przepis nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna go każda polska rodzina.

I każdy robi je na swój sposób - oto przepis Izy:

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pstrąg z piekarnika

pstrąg

 

Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponuje przepis na pstrąga pieczonego w foli w piekarniku, z koperkiem, czosnkiem i cytryną.

 

 

Składniki:

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

P1030897 Custom

 

Młoda kapusta z kiełbasą

 

 

   Nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłem młodą kapustę - wyszła pyszna, jako dodatek były młode ziemniaki - i niczego więcej nie potrzeba :)

 Przepis jest banalnie prosty a mimo to danie jest pyszne.

Składniki :

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Chciałbyś upiec chleb? Ale nie wiesz jak się do tego zabrać?

Jeśli nie masz ochoty piec chleba od podstaw użyj automatu do chleba - tak jak my to robimy. Można wyrobić w nim ciasto do pizzy oraz przygotować chleb na zakwasie, razowy, żytni, chleb z nasionami, tradycyjny chleb biały, ciemny, tostowy oraz ... z gotowej mieszanki kupionej w hipermarkecie (my kupujemy w Lidlu).

Tak pieczemy, tym razem Ciabatte:

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Łazanki z kiszoną kapustą i mięsem

 łazanki

Niektórzy robią łazanki z kapusty słodkiej, dla mnie jest to za mdłe i używam kapustę kiszoną.

Czas: 30 min

 

 

Składniki:
  • paczka makaronu Łazanki (np. Lubella nr.46)
  • 0,5 – 0,7 kg ugotowanego mięsa wieprzowego
  • kapusta kiszona
  • 3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • pieprz, sól

 Przepis: