Młoda kapusta z kiełbasą
Nareszcie jest i można się nią zajadać do woli! Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie zrobiłem młodą kapustę - wyszła pyszna, jako dodatek były młode ziemniaki - i niczego więcej nie potrzeba :)
Przepis jest banalnie prosty a mimo to danie jest pyszne.
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- kiełbasa - ja preferuje kiełbasę "Podwawelską" ewent. "Kiełbasę z szynki" z Morlin
- sól , pieprz, vegeta lub kostka rosołowa x 2szt
- cukier do smaku
- oliwa lub smalec
- 1 łyżeczka mąki
- posiekany koperek - dużo !
Kapustę umyć i pokroić w ćwiartki, a następnie w paseczki.
Włożyć do garnka, wlać trochę wody, wsypać łyżeczkę vegety lub 1-2 kostki rosołowe i dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia wsypać łyżeczkę mąki, zasmażyć. Usmażyć kiełbase.
Kiedy kapusta jest już miękka, dodać do niej podsmażoną kiełbasę w plastrach i cebulkę, wymieszać.
Następnie wrzucić przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać koperek - wymieszać, jeszcze chwilkę potrzymać na ogniu - i podawać !
Smacznego!