Drukuj
Odsłony: 3796

Ocena użytkowników: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

zupa cebulowa

 

Francuska zupa cebulowa

(fr. La soupe à l'oignon)

 

 

 

   Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!

Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).

 

 

 

zupacebulowa1

Składniki:

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Ugotować rosół lub przygotować bulion z kostek rosołowych np. wołowych.

Cebulę obrać, posiekać w piórka i zrumienić na maśle.

 

zupacebulowa21

 

 

Następnie dusić cebulę przez 5 minut po czym dodać do niej tymianek.


   zupacebulowa2

 

 

Potem wlać wino do cebuli.

 

zupacebulowa3

 

Z cukru zrobić karmel, rozprowadzić w 6 łyżkach bulionu i dodać do cebuli.

 

Całość (cebuli) nieco zredukować po czym wlać do bulionu/rosołu. Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku i zagotować. Gotowe!

 

 

Grzanki:

 

Z pieczywa wyciąć krążki lub kanapki, przykryć serem (plastry lub tarty), piec w piekarniku aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupkie.

 

zupacebulowa5

 

Grzanki układać na powierzchni zupy nalanej do talerza zupy.

 

zupacebulowa6

 

Bon appétit! Smacznego!