Francuska zupa cebulowa
(fr. La soupe à l'oignon)
Zupa cebulowa dawno, dawno temu była prostym daniem, bowiem cebula była dostępnym warzywem w każdej kuchni. Początkowo była bez bulionu i wina, ale z czasem zaczęto wzbogacać jej smak. Zupa ta jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i... przepyszna!
Należy także dodać, że jest daniem niezwykle zdrowym, mającym właściwości lecznicze (oczyszcza krew z toksyn i chroni przed infekcjami).
Składniki:
- cebul 5 szt (ok. 1,5 kg)
- rosół lub bulion wołowy 2 litry
- białe wino wytrawne 300 ml
- masło 50 g
- tymianek 1 łyżeczka
- cukier 2,5 łyżek
- pieczywo / bagietka
- ser żółty cheddar 10 dag
- czosnek 2 szt
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Ugotować rosół lub przygotować bulion z kostek rosołowych np. wołowych.
Cebulę obrać, posiekać w piórka i zrumienić na maśle.
Następnie dusić cebulę przez 5 minut po czym dodać do niej tymianek.
Potem wlać wino do cebuli.
Z cukru zrobić karmel, rozprowadzić w 6 łyżkach bulionu i dodać do cebuli.
Całość (cebuli) nieco zredukować po czym wlać do bulionu/rosołu. Dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku i zagotować. Gotowe!
Grzanki:
Z pieczywa wyciąć krążki lub kanapki, przykryć serem (plastry lub tarty), piec w piekarniku aż ser się roztopi a pieczywo będzie chrupkie.
Grzanki układać na powierzchni zupy nalanej do talerza zupy.
Bon appétit! Smacznego!