Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Żurek

 

Żurek (nie tylko) Wielkanocny

 

 

 

   Zbliżają się święta Wielkanocne więc nadszedł czas na żurek! Żurek, obok pisanek, babki i białej kiełbasy, to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Jego obecność w świątecznym menu jest mocno związana z polską tradycją. Dawniej żurek był potrawą spożywaną praktycznie codziennie przez cały okres trwania Wielkiego Postu. Niestety znacznie różnił się od tego, jaki można spotkać na dzisiejszych stołach. Była to chudziutka zupa, która nie zawierała nawet grama mięsa, a do jej sporządzenia wystarczała żytnia mąka lub kawałek razowego chleba – produkty, których nie brakowało nawet w najbiedniejszych gospodarstwach. Nic dziwnego, że żurek w tamtych czasach, mając niezbyt wyrafinowany smak, stał się po jakimś czasie wręcz znienawidzoną potrawą. Na szczęście to już przeszłość!

Składniki:

 

- włoszczyzna
- cebula (1 duża)
- boczek wędzony ok. 20dkg
- kiełbasa biała (jedna na osobę)
- kiełbasa podwawelska
- Żurek Staropolski firmy „Global” w butelce  480 ml x 2 butelki
- czosnek
- kostka rosołowa (lub rosołowo - grzybowa)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- grzyby suszone
- majeranek
- sól, pieprz

Do przygotowania zupy polecam najlepszy wg. mnie "Żurek Staropolski" firmy Global - na zdjęciu. Przetestowaliśmy mnóstwo różnych ale ten okazał się najlepszy ze wszystkich i gwarantuje kulinany sukces :)

Żurek Staropolski w butelce firmy Global - najlepszy w Polsce!

 Żurek Staropolski" firmy Global


Przepis jest banalnie prosty.

zurek 1

 

Gotujemy wywar z boczkiem i włoszczyzną.

zurek marcina 1

 Następnie wybieramy włoszczyznę (marchew można zostawić).

zurekmarcina 2

Dodajemy kiełbasę białą, grzyby suszone, boczek wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy.

zurekmarcina 3

Następnie wlewamy żurek z butelki

zurekmarcina 6

oraz dodajemy majeranek.

zurekmarcina 7

Kiełbasę podwawelską kroimy w plasterki,

zurekmarcina 4

zurekmarcina 5

 

podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy.

Czosnek dodajemy na samym końcu (dodany wcześniej sprawi że zupa będze lekko gorzka) wyciskając go przez praskę.

Dosolić do smaku. Jeżeli wyjdzie za słony lub kwaśny można rozcieńczyć wodą i/lub dodać cukru/miodu.

Można podawać z jajkiem na twardo.

 zurekmarcina 8

 

Smacznego!

 

Żurek