Łazanki z kiszoną kapustą i mięsem
Niektórzy robią łazanki z kapusty słodkiej, dla mnie jest to za mdłe i używam kapustę kiszoną.
Czas: 30 min
Składniki:
- paczka makaronu Łazanki (np. Lubella nr.46)
- 0,5 – 0,7 kg ugotowanego mięsa wieprzowego
- kapusta kiszona
- 3 łyżki smalcu ze skwarkami
- pieprz, sól
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy 3 łyżki smalcu ze skwarkami oraz wcześniej ugotowane (np. w wodzie z kostką rosołową) i rozdrobnione mięso. Kolejnym krokiem jest dodanie odciśniętą kapusty kiszonej (jedni lubią jej mniej drudzy więcej - więc sami musicie określić ile jej dodacie), ja daje tak by „wyrównała” się, pół na pół z mięsem. Na koniec dodajemy pieprz (do smaku) i mieszamy wszystko razem na wolnym ogniu.
I gotowe!
Łazanki można też robić podsmażane, wtedy makaron wykładamy na teflonową patelnie, zapiekamy makaron na złocisty kolor i dodajemy pozostałe składniki.