Krewetki smażone na maśle
z czosnkiem, pietruszką, papryczką chili i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 200 g mrożonych krewetek
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- papryka chilli w proszku (lub świeża)
- masło do smażenia
- natki pietruszki
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- wino białe wytrawne lub pół wytrawne
- do smaku można dodać szczyptę cynamonu
Przygotowanie:
Krewetki wkładamy do miseczki, zalewamy chłodną wodą i rozmrażamy 10-15 min. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie suszymy.
Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
Podsmażamy minutę, dorzucamy krewetki, solimy do smaku.
Dodajemy trochę papryki chili w proszku (lub świeżą posiekaną) i mieszając co jakiś czas, smażymy kolejne 3-4 minuty aż do lekkiego zarumienienia krewetek.
Na koniec skrapiamy krewetki odrobiną soku z cytryny. Zdejmujemy z ognia, posypujemy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe!
Podajemy np. z bagietką.