Ziemniaki "po bułgarsku"
do obiadu ze schabowego i surówki
(zamiast typowych, nudnych polskich kartofli)
Ziemniaki "po bułgarsku" trafiły do mojego domu przeszło 25 lat temu w dość nietypowych okolicznościach. I przez te 25 lat goszczą na naszym stole nawet kilka razy w miesiącu.
Bułgarski przepis trafił do naszego domu za sprawą... bułgarskiego marynarza - kucharza, który przez kilka lat przyprowadzał statki do szczecińskich stoczni remontowych na remont. Walery czy jak go nazywaliśmy "Wali" był kucharzem na tych statkach. Dzięki niemu poznałem kilka ciekawych i nie znanych mi wcześniej typowo Bułgarskich potraw i specjałów. Nie obyło się też bez zabawnych wpadek kulinarnych np. kiedy przyniósł (jak się mi zdawało) zwykły, typowy ser biały, "typowy" twaróg. A jak "typowy" twaróg to: cukier, śmietana i gotowe słodkie śniadanie, prawda? Nie, nie prawda! Okazało się że "typowy" bułgarski twaróg jest mocno solony... (w celu konserwacji). Możecie wyobrazić sobie moją minę kiedy spróbowałem tego solonego twarogu wymieszanego z cukrem i śmietaną :) No dobrze, ale jak używać takiego, solonego twarogu np. jak chcę użyć go do sernika albo zrobić na słodko z cukrem - zapytałem Walerego kiedy przestał się śmiać z mojej miny:
- Bułgarski solony twaróg należy włożyć wieczorem, na całą na noc do naczynia z wodą. Następnego dnia rano ser nie ma w sobie już ani grama soli, woda "wyciąga" słony smak, wypłukuje sól na zewnątrz.
Sprawdziłem osobiście, mocno nie dowierzając, na następnej porcji twarogu. Faktycznie - nie czuć wogóle że wcześniej ten ser był solony.
Wracając do naszych ziemniaków powinienem zacząć od tego że "Ziemniaki po bułgarsku" nie są osobnym, samodzielnym daniem - to po prostu odmienny sposób przygotowania naszych codziennych, "obiadowych" kartofli; zmodyfikowana wersja ziemniaków puree podawanych do drugiego dania. Ale za to jak bardzo nietypowa, odmienna i bardzo ... zaskakująca - że w tak prosty sposób można tak bardzo odmienić tak dobrze znany nam smak.
Składniki:
- Ziemniaki (ugotowane do obiadu)
- Cebula
- Natka pietruszki
- Majonez
Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania a jednocześnie tak bardzo odmienia smak naszych codziennych kartofli że każdy domowy kucharz/kucharka powinien choć raz spróbować przygotować ziemniaki w ten sposób. I jestem przekonany że na jednym razie się nie skończy :)
Zaczynamy:
Ziemniaki gotujemy dokładnie tak jak to zawsze robimy przygotowując obiad.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
Następnie "gnieciemy" ziemniaki - robimy puree. Czyli do tego moment robimy wszystko dokładnie tak samo jak do zwykłego obiadu.
Ale dalej....
Do ziemniaków puree dodajemy ok 1 łyżeczki majonezu na osobę. My na 2 osoby dajemy ok 1,5 czubatej lyżeczki. (łyżeczki nie łyżki!).
Następnie dodajemy drobną pokrojoną nać pietruszki
Zamiast kopru dodaliśmy posiekaną pietruszkę.
Kolejny krok: dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę (my dodajemy pół cebuli na 2 osoby)
Czyli w garku mamy ziemniaki, majonez, pietruszkę, cebulę i...
Wszystko dokładnie mieszamy!
Gotowe!
Nakładamy, wołamy rodzinę do stołu i czekamy na ich zaskoczone miny ;)
Smacznego!
A tak wygląda gotowy polski obiad z bułgarskimi ziemniakami :)